Många soltimmar i Karlskrona

Solligan Karlskrona

Bild: Svt

 

Varje år i Sverige hålls solligan av Svt. Tävlingen är kanske inte på blodigt allvar – men en viss konkurrens kan skönjas mellan de mest solrika städerna. En plats som alltid konkurrerar om förstaplatsen är Gotland, där Hoburg på den sydligaste delen av ön hade hela 490 soltimmar. 2017 räckte detta till en förstaplats. Tvåan, Öland, hade 487 timmar. Trean, med 465 blev – just det – Karlskrona. 

Blekinge är visserligen omtalat för sin vackra kust, men är kanske ändå inte den plats som svenskarna först tänker på när de tänker på sol och bad. Snarare är det kanske öar som Öland och Gotland, som ofta hamnar i Solligans topp. Det här året skulle dock Karlskrona få en hedrande tredjeplats. Hur stor påverkan tredjeplatsen har för Karlskronas och Blekinges rykte som semesterort är oklart, men man kan spekulera i att publiciteten sakta bidrar till att  Karlskrona och Blekinge får ett rykte om sig som semesterplatser. Ryktet finns redan givetvis – men det kan bli starkare.

Rekordåret 2015

Statistiken över vinster domineras kraftigt av Gotland och Öland. Även Luleå har visat sig haft många soltimmar, och en hel del vinster, sedan 1990 då Solligan började föras av Svt. 2015 skulle dock Karlskrona vinna till mångas förvåning.

Hur fungerar det?

Ett antal städer kvalificerar sig till Solligan varje år och Karlskrona har varit med i kampen sedan 2012. Soltid definieras som de stunder då strålningen är över 120 watt per kvadratmeter, oaktat tid på dygnet. Tävlingen pågår mellan midsommar och första veckan in i augusti, en tid som många svenskar är lediga.

Intresset har varit stort ända från start. Säkerligen beror det på att svenskarna har en fascination för väder i allmänhet, samtidigt som solen ofta lyser med sin frånvaro. Man brukar säga att svenskarna är väldigt intresserade av väder och att just vädret är ett av våra mest frekventa samtalsämnen. Således är det kanske inte konstigt att Solligan är så populär.

 

 

Lämna en kommentar