De vill separera – Men har inte råd att sälja huset

Mikael Barbu och Emma Johansson tog steget att köpa ett gemensamt hus i Karlskrona. Men nu, efter att de har valt att gå skilda vägar, har de hamnat i en knepig situation. Det är omöjligt för var och en av dem att ensam hantera boendekostnaderna, och en försäljning skulle inte täcka deras lån.

Trots att de tidigare inte hade ekonomiska bekymmer står de nu inför hotet av obetalda skulder. De förvärvade huset för 3,5 miljoner kronor, men det visade sig snabbt att priset de betalade var betydligt högre än det verkliga värdet. Efter en intensiv budgivning och ett sista bud insåg de att de betalat långt över marknadsvärdet.

De tog ett gemensamt bolån på 85 procent av köpesumman, men nu när de försöker omförhandla lånen täcker den nuvarande värderingen bara en del av deras skuld. Att täcka resten med privata lån är inte realistiskt för båda, vilket ytterligare komplicerar deras ekonomiska situation.

Emma har redan flyttat till en hyresrätt medan Mikael överväger att stanna i huset och försöka sälja det när möjligheten dyker upp. Men varje dag ökar kostnaderna för räntor och amorteringar, samtidigt som värdet på huset inte räcker till för att täcka deras skulder.

Båda inser att deras ekonomiska framtid ser utmanande ut. Emma förväntar sig att leva på minimiinkomst efter bodelningen, medan Mikael försöker hålla en positiv inställning, trots den påfrestande situationen. Hans hopp är att andra kan lära sig av deras misstag och vara mer försiktiga innan de ger sig in i stora bostadsaffärer i Karlskrona eller någon annanstans.

Men de är knappast ensamma om sin situation. Tidningar som finansnytt.se och di.se har rapporterat om hur fastighetspriserna är tillbaka på 2015 års nivå i reella tal.

Lämna en kommentar